Na Polievkovom festivale ochutnáme vyše tridsať druhov polievok

Medzi nimi aj ciderovú pečenú, pivovú či Mište polievku s čerstvou mätou

Polievkový festival, ktorý sa uskutoční už túto sobotu od 14:30 hod. v areáli Kasární/Kulturparku prinesie opäť mix chutí. Receptom kraľuje jesenná tekvica hokaido, no návštevníci sa môžu tešiť i na mnohé netradičné chute. Vizuálne príťažlivá bude určite ružová polievka s cviklou či zelená krémová špenátová. V ponukovom lístku nechýba ani vždy obľúbený boršč, fazuľová polievka s údeným mäskom či tradičná domáca kapustnica. Polievky bude variť vyše tridsať komunít a menšín z Košíc. Rôznorodosťou svojich kuchýň chcú poukázať na rozmanitosť metropoly východu a vyzvať ľudí k tolerancii a vzájomnému dialógu.

Polievkový festival, ilustračný záber

Medzi stálych účastníkov Polievkového festivalu patrí Francúzska aliancia Košice, ktorá so svojimi krémovými polievkami vyhrala už nejednu cennú lyžicu. Pre milovníkov pikantných chutí bude pripravená chilli polievka s receptom priamo z Kentucky. Okrem amerických korenín do nej patrí aj káva a mleté hovädzie mäso. Poľská komunita zas uvarí výbornú hlivovú podávanú s pučenými zemiakmi a Ivica Efremov z Macedónska teľaciu Čorbu so zeleninou.

„Svoje kuchárske umenie predvedú aj Mladí Košičania, Novinári, Študenti stavebnej fakulty, Budúce ekonómky alebo SuperSoup team – komunita učiteľov, detí a rodičov okolo malej základnej školy v Košiciach, ktorá navarí Strakatú mačku vo vreci. Súťažiť bude taktiež tím Alezároveň, nazvaný spontánne odvodením od priezvisk súťažiacich. Tento rok sa na Polievkáč prihlásili aj tri tímy študentov zapojených do programu Erazmus. Prezentovať budú Turecko, Francúzsko a Portugalsko,“ vysvetľuje Renáta Zolnaiová z komunikačného oddelenia SPOTs, ktoré festival zastrešuje.

Okrem bohatého jedálneho lístka si organizátori pripravili aj pestrý sprievodný program. Od 14:00 do 15:00 hod. bude prebiehať Vedecký brloh na tému Mágia v kuchyni. Pozvané sú naň všetky deti, ktoré sa chcú naučiť čarovať s ingredienciami, koreninami a kuchynskými pomôckami. O zážitok sa postará aj kuchárska show šéfkuchára Jozefa Hromjaka a košická tanečná skupina Kamikadze Crew s b-boyngovým vystúpením.

„Festival otvorí o 14:15 reggae v podaní kapely Mango Molas s hudbou inšpirovanou najmä afrokubánskou a brazílskou hudbou. O 15:30 ich vystrieda zahraničný Krakow street band. Skupinu, ktorá hráva najradšej na hlavnom námestí Krakova a v jeho bočných uličkách, tvorí osem profesionálnych hudobníkov, pričom každý z nich je členom viacerých kapiel a projektov. Po oficiálnom programe sa súťažiace tímy odprezentujú hudbou, tancom a spevom na vedľajšom pódiu,“ dopĺňa Renáta Zolnaiová.

Novinkou festivalu je množstvo praktických suvenírov, ako varešky, misky či magnetky s receptami. Vstup na Polievkáč je bezplatný, konzumné v hodnote 3 € pokryje ochutnávku piatich ľubovoľných druhov polievok. Predaj lístkov sa začína o 13:30 hod. Vyhodnotenie ankety o najlepšiu polievku a odovzdávanie zlatej, striebornej a bronzovej lyžice je naplánované na 16:15 hod.

Program Polievkového festivalu 2015

13:30 – 14:00 – b-boying | Kamikadze Crew | Tanečné vystúpenie

Hlavné pódium

14:00 – 15:00 – Mango Molas (SK) | reggae

15:00 – 15:30 – Kuchárska show s Jozefom Hromjakom, Top Trend šéfkuchárom 2015

15:30 – 16:15 – Krakow street band (PL) | blues, jazz, soul

16:15 – Vyhlásenie víťaza súťaže o najlepšiu polievku festivalu

Fun zóna

14:00 – 14:45 – Vedecký brloh: Mágia v kuchyni | jedlé pokusy

15:00 – 15:30 – Pomaranč (SK) | jazz, funk, ska

16:00 – 17:30 – Prezentácia Polievkáčov (hudba, tanec, spev a iné)

Sprievodné aktivity | Fun zóna

Tvorivé dielne a workshopy pre deti

Obrovský scrabble pre veľkých aj malých

Kaviareň PAPA

Videoprezentácia Polievkáčov

Leave a Reply

Your email address will not be published.