Návštevníkom Polievkového festivalu najviac zachutila miliónová polievka

Štvrtý ročník obľúbeného Polievkového festivalu prekvapil vysokou návštevnošťou. Národnostné menšiny a komunity z Košíc navarili celkovo 35 druhov polievok. Do areálu Kasární/Kulturparku prišlo v sobotňajšie popoludnie vyše dva a pol tisíc návštevníkov. Prišli, aby zistili, ako rozmanito chutí metropola východného Slovenska a zabavili sa pri hudbe či kuchynskej mágii.

Poievkový festival 2015, ilustračné foto: Maroš Simon

Poievkový festival 2015, ilustračné foto: Maroš Simon

„Na Polievkovom festivale ochutnávali návštevnici bok po boku polievky rôznych komunít a národnosti, ktoré nájdeme v Košiciach. Mongoli a Vietnamci mali svoj stánok vedľa Američanov, LGBT komunita neďaleko komunity Pankáčov a každý sa rozprával, zabával pri dobrej hudbe a porovnával svoje recepty. Spoločne sme naplnili cieľ Polievkáča, ukázať návštevníkom, že v našom meste je priestor na vzájomné pochopenie, toleranciu i diskusiu,“ hovorí Renáta Zolnaiová z organizačného tímu SPOTs, ktoré festival pripravilo už po štvrtýkrát.

Vyše tisícsto litrov polievky sa zjedlo v priebehu dvoch hodín. Za najchutnejšiu z nich vyhlásila porota na čele so šéfkuchárom DoubleTree by Hilton Jozefom Hromjakom Millionensuppe, netradičnú slepačiu polievku s krupicou, ktorú uvaril Karpatskonemecký spolok. Druhé miesto si vyslúžila Stavbárska rybacia. Pripravili ju študenti Stavbárskej fakulty na Technickej univerzite v Košiciach Peter Tatraj a Martin Uháľ. Tretie miesto obsadila polievka rómskeho OZ Ďakujeme – „Paľikerav“ so svojou šošovicovou s marikľou.

Davy Polievkového festivalu 2015, foto: Maroš Simon

Davy Polievkového festivalu 2015, foto: Maroš Simon

Návštevníkov festivalu potešila okrem rozmanitých chutí aj hudba skupiny Mango Molas, chytľavé rytmy poľskej pouličnej kapely Krakow Street Band, ako aj veselé tóny košickej študentskej skupiny Pomarač s dvanásťročným bubeníkom Adamom. Pri vstupe všetkých zabávala tanečná ukážka bboyingu v podaní Kamikadze crew. Pre deti boli pripravené kreatívne dielne, na ktorých vytvárali obrázky zo strukovín i Vedecký brloh s kuchynskou mágiou, kde uvarili, napríklad, farebnú zubnú pastu alebo bublinkovú šumienku. Na pódiu sa konala aj šou Jozefa Hromjaka. Skúsený kuchár predstavil Košičanom recept na vynikajúcu jušku s čerstvými hríbmi, klobásou a bravčovým mäsom.

„Polievkový festival sa stal obľúbenou a vyhľadávanou akciou. Sme radi, že sa nám tento rok podarilo vytvoriť na ňom skvelú atmosféru a pokoriť rekord v počte rôznyh druhov polievok na jednom mieste,“ uzatvára Zolnaiová.

Leave a Reply

Your email address will not be published.